BREEAM In-Use: Unødvendig kostnad eller verdi for fremtidens bygg?
Bransjen merker stor vekst i etterspørsel etter grønne bygg- både fra banker, investorer og leietakere. Næringslivsaktører som vil bli med videre må derfor omstille seg raskt. BREEAM In-Use kan brukes som et verktøy for nettopp denne omstillingen.
Men er denne sertifiseringen nødvendig for å oppnå reelle miljøgevinster, eller er det kun et markedsføringsverktøy? I denne artikkelen utforsker vi hva BREEAM In-Use innebærer, hvordan det kan påvirke verdien av eiendommer, og om det virkelig gir merverdi for eiere og brukere av bygg.
Hva er BREEAM In-Use?
BREEAM In-Use er et internasjonalt anerkjent verktøy for å evaluere og implementere bærekraft i eksisterende bygg. Det eies av britiske BRE (Building Research Establishment), og er verdens eldste og mest brukte miljøsertifiseringssystem. Sertifiseringen består av to deler: Del 1 (Eiendom) og Del 2 (Forvaltning). Det er opp til byggeier å bestemme om de ønsker å sertifisere eiendommen etter én eller begge delene.
Skaper BREEAM In-Use merverdi?
Banker, investorer og leietakere stiller stadig strengere miljøkrav, og leietakere er ofte villige til å betale mer for bærekraftige bygg. Derfor kan en BREEAM-sertifisering føre til økte leieinntekter og høyere eiendomsverdi. Ved å få en helhetlig oversikt blir det enklere å sammenligne og prioritere tiltak som reduserer byggenes miljøbelastning. Energisparende tiltak kan også bidra til lavere driftskostnader. Siden sertifikatet er gyldig i tre år, kan det også motivere til å gjennomføre forbedringer for å opprettholde eller forbedre karakteren ved resertifisering.
BREEAM In-Use fokuserer ikke bare på energieffektivitet og miljøpåvirkning, men også på helsefremmende kvaliteter i bygninger, som inneklima, lysforhold og trivsel for de som bruker byggene. Økt trivsel blant brukere fører til økt produktivitet.
Er BREEAM In-Use aktuelt mitt bygg?
Siden BREEAM In-Use baseres på en helhetlig vurdering av alle byggets samlede egenskaper, er det ikke noe fasit på hvilke bygg som kan sertifiseres og ikke. Et bygg med lav energieffektivitet kan for eksempel score høyt på trivsel og ledelse. I tillegg kan små og rimelige tiltak ofte løfte byggets sertifiseringsnivå betraktelig. Det viktigste er at byggeier ser verdien i sertifiseringen og er motivert for å involveres i prosessen.
Hva kan vi kan hjelpe deg med
Løyning kan bistå dere gjennom hele prosessen, fra innsamling og utarbeidelse av riktig dokumentasjon til ferdig sertifisering av bygget. Med sertifiserte revisorer og omfattende erfaring med ulike typer bygg over hele landet, er vi klare til å hjelpe deg med å komme i gang med sertifisering av dine bygg.
Ta gjerne kontakt med en av våre revisorer for en uforpliktende samtale!
Marianne F. Heitmann: Marianne@loyning.no eller på telefon 900 73 615
Julie Skaiå: Julie@loyning.no eller på telefon 469 11 075
Lasse Andersen Kallum: Lasse@loyning.no eller på telefon 926 94 289